Oppdraget var et samarbeid mellom Multiconsult, IUG, Kenyahjelpenog studieprogrammet Master Med Mening (NMBU).
Vil bruke solkraft for å unngå tørke
Budalangi er et av Kenyas fattigste områder, og vekslende flom- og tørkeperioder byr på utfordringer for jordbruk og matproduksjon. Masteroppgaven tar for seg hvorvidt solcelledrevne pumper er en egnet metode for å drive vanning av jordbruket, og dermed potensielt øke antallet årlige avlinger i området fra 1-2 til 4-5.
Som et ledd i dette foretok Mikael og Patrick prøver og analyser av ulike vannkilder i Budalangi, hovedsakelig hånddrevne brønner av varierende dybde, for å undersøke vannkvaliteten. De besøkte også representanter for de lokale myndighetene for å få et innblikk i ulike tiltak som planlegges for å bedre utnyttelsen av vannet i området og dermed øke matproduksjonen.
Erfaringsutveksling
Før Mikaels hjemreise avla de også Dala Rieko, et møtested for kunnskapsdeling og god praksis knyttet til matproduksjon, et besøk. Her brukes solcelledrevne pumper og dryppvanningsanlegg til å produsere 4-5 avlinger av et mangfold av frukter og grønnsaker årlig. Dette viser hvor stort potensialet det er for matproduksjon i området, dersom man evner å utnytte Victoriasjøen og de øvrige ferskvannsressursene man har tilgjengelig.
– Med Multiconsult sin kompetanse på pumper, transport og behandling av vann finnes det store muligheter for å bidra til å øke utnyttelsen av det tilgjengelige vannet i området, og dermed sørge for økt matproduksjon og vann- og avløpsløsninger på landsbygda. Ved å engasjere seg i bistandsarbeid gjennom IUG kan ingeniørbedrifter som Multiconsult, med sine kunnskaper og erfaringer bidra til å lindre nød og fattigdom blant folk i hardt prøvde deler av verden, avslutter Bue.
Engasjement i IUG
Utsendingen av Mikael Bue er en del av avtalen mellom Multiconsult og IUG, hvor Multiconsult har forpliktet seg til å støtte IUG ikke bare økonomisk, men også personelt.