– Ved hjelp av verktøyene kan Statkraft beregne hvilke klimagassutslipp som skjer ved utbygging og drift av fornybar energi-prosjekter. Dette gjør at vi kan finne fram til de største bidragsyterne til utslipp i et prosjekt, finne fram til steder å kutte utslipp og legge grunnlag for arbeid på området i senere faser, sier Julie Sandnes Galaaen, miljørådgiver i Multiconsult.
Klimagasskalkulatorene hjelper Statkraft med å beregne utslipp både ved nybygging av vindkraft, vannkraft og bakkemontert solkraft, samt rehabilitering av eksisterende vannkraftverk. Verktøyene er basert på livsløpsanalyse og tar for seg materialene som brukes, transport, utbygging og selve driftsfasen, samt tilbakeføring av prosjektet når det er aktuelt. I tillegg omfattes også arealbruksendringer.
Allerede i 2021 ble vannkraftverktøyet utviklet, og sommeren 2023 kom en versjon for vindkraft. Nå er også en solkraftversjon utviklet, og under testing hos Statkraft.
– Vi har gitt Multiconsult oppdrag i å utvikle klimagasskalkulatorer for de viktigste av våre teknologiområder vannkraft, vindkraft og solkraft. Vi har utviklet slike verktøy for å kunne vurdere klimagassutslipp ifm våre prosjekter og vi har testet dem i pilotprosjekter på tvers av selskapet for å synliggjøre hva som påvirker klimagassutslippene og hvilke faktorer vi kan jobbe med for å redusere utslippene, sier Jan Kristensen, senior klimarådgiver og hovedkontakt for kalkulatorarbeidet i Statkraft.
Materialer teller mye
Produksjon av solceller og vindturbiner utgjør ofte den største delen av utslippene for landbasert vindkraft og solkraft.
For vannkraft avhenger det mer av prosjektet og om det er nybygg eller rehabilitering, og her er ofte oppdemming, bruk av materialer som betong og massehåndtering store påvirkningsfaktorer. Areal som beslaglegges er også ofte sentralt for klimagassutslipp i fornybarprosjekter, avhengig av type og omfang
Det siste tilskuddet på klimagasskalkulatorene er innen solkraft. Denne delen tar for seg direkte og indirekte utslipp for bakkemonterte solkraftverk i Europa. Når det gjelder vind så tar den nåværende versjonen for seg norske og irske vindprosjekter på land, mens vannkraftverktøyet er tilpasset Norge.
Statkraft har en ambisiøs vekststrategi innen fornybar energi som vil kreve betydelige investeringer innen vannkraft, vindkraft og solkraft de kommende årene. Selskapet har forpliktet seg til å redusere sine scope 3-utslipp og med en ambisjon om å nå netto nullutslipp senest 2050.
– Statkraft har siden 2020 hatt et økende fokus på selskapets klimagassutslipp i forbindelse med selskapets mange bygge- og vedlikeholdsprosjekter. Vi vil samarbeide med våre viktigste strategiske leverandører for å oppnå dette, for eksempel ved å kjøpe lavkarbonmaterialer og bruke elektriske maskiner på byggeplassene, sier Jan Kristensen.
Kalkulatorene har hittil blitt brukt i flere prosjekter, og vannkraftkalkulatoren har også gjennomgått oppdateringer siden den ble lansert. Generelt opplever Multiconsult stadig mer fokus på klimagassutslipp i energibransjen og etterspørsel etter gode beregningsverktøy.