På oppdrag fra Solenergiklyngen har Multiconsult laget en rapport som har kartlagt nedbygde arealer egnet for solkraftutbygging i Norge. Studien bruker kunstig intelligens og kartteknologi for å analysere mulighetene for solkraft på 25 000 konkrete nedbygde arealer, fordelt på 69,7 km2.
Rapporten kommer fram til et teknisk potensial på rundt 6 TWh. Det er usikkerheter rundt anslaget, men rapporten slår samtidig fast at det i praksis er veldig få areal som faktisk står ledig, og samtidig har lav nok alternativverdi og utbyggingskostnad til at de kan brukes til solkraftutbygging.
Noen sentrale resultater fra rapporten:
- Nedbygde arealer i Norge har et teknisk potensial på 5,7 TWh
- Studien har kartlagt 25.000 spesifikke arealer på totalt 69,7 km2
- Kostnadene for kraftproduksjonen er fremstilt i form av energikostnad over levetiden kalt LCOE, eller levelized cost of energy. (LCOE) varierer basert på størrelse av areal, solinnstråling (hvor i Norge arealet er) og arealtype som krever ulik teknologi for utbygging av solkraft . LCOE for områdene varierer fra 0,56 kr/kWh til 2,64 kr/kWh. Til sammenligning har NVE i sin kalkulator et estimat på bakkemontert solkraft på 0,63 kr/kWh.
Solenergiklyngen mener kartleggingen som er gjort i denne rapporten tilsier at det ikke er realistisk at solkraft på nedbygde arealer kan bidra med en hovedandel av 5 TWh nærenergi på nedbygde arealer innen 2030. Det er også sannsynliggjort i rapporten at skal solkraft på nedbygde arealer bidra vesentlig til dette målet, så krever det at myndighetene aktivt tilrettelegger for det.
Les mer:
- Solenergiklyngen: Solkraftpotensial på nedbygde arealer i Norge
- Rapport: Solkraftpotensial på nedbygde arealer i Norge