1/3

Sigrid Sunde (t.h) presenterte en fersk rapport som er utarbeidet for Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen.

2/3

Sigrid Sunde presenterte en ny rapport fra Multiconsult om potensialet for bakkemontert solkraft | Foto: Mette Kristine Kanestrøm

3/3

Julie Sandnes Galaaen og Sigrid Sunde presenterte begge på fagseminaret om bakkemontert solkraft 23. oktober. Julie tok for seg klimagassberegninger og Sigrid en fersk rapport.

Solkraftpotensial på nedbygde arealer i Norge

En fersk rapport konkluderer med at det er et teknisk potensial for å bygge ut rundt 6 TWh solkraft på nedbygde eller såkalte gråe arealer i Norge. Samtidig er det usikkerhet rundt lønnsomheten ved utbygging av slik solkraft, og realistisk utbygging er mye mindre dersom det ikke offensivt tilrettelegges fra myndighetene.

23. oktober 2024

På oppdrag fra Solenergiklyngen har Multiconsult laget en rapport som har kartlagt nedbygde arealer egnet for solkraftutbygging i Norge. Studien bruker kunstig intelligens og kartteknologi for å analysere mulighetene for solkraft på 25 000 konkrete nedbygde arealer, fordelt på 69,7 km2.

Rapporten kommer fram til et teknisk potensial på rundt 6 TWh. Det er usikkerheter rundt anslaget, men rapporten slår samtidig fast at det i praksis er veldig få areal som faktisk står ledig, og samtidig har lav nok alternativverdi og utbyggingskostnad til at de kan brukes til solkraftutbygging.

Noen sentrale resultater fra rapporten:

  • Nedbygde arealer i Norge har et teknisk potensial på 5,7 TWh
  • Studien har kartlagt 25.000 spesifikke arealer på totalt 69,7 km2
  • Kostnadene for kraftproduksjonen er fremstilt i form av energikostnad over levetiden kalt LCOE, eller levelized cost of energy. (LCOE) varierer basert på størrelse av areal, solinnstråling (hvor i Norge arealet er) og arealtype som krever ulik teknologi for utbygging av solkraft . LCOE for områdene varierer fra 0,56 kr/kWh til 2,64 kr/kWh. Til sammenligning har NVE i sin kalkulator et estimat på bakkemontert solkraft på 0,63 kr/kWh.

Solenergiklyngen mener kartleggingen som er gjort i denne rapporten tilsier at det ikke er realistisk at solkraft på nedbygde arealer kan bidra med en hovedandel av 5 TWh nærenergi på nedbygde arealer innen 2030. Det er også sannsynliggjort i rapporten at skal solkraft på nedbygde arealer bidra vesentlig til dette målet, så krever det at myndighetene aktivt tilrettelegger for det.

Les mer: