Mette Kristine Kanestrøm jobber med solenergi og lagringsløsninger i Multiconsult Norge. Foto: Birgitte Refsnes Johansen/Multiconsult

Sol i sikte

Mette Kristine Kanestrøm ser et enormt potensial for solenergi, både i Norge og verden. Hun leder en engasjert gjeng i seksjon Sol og Smartgrid. – Vi er interessert i fornybar energi fordi vi ønsker å bidra til en bedre verden, sier hun.

27. januar 2025
Sissel Fantoft

Mette Kristine har vært seksjonsleder Sol og Smartgrid i Multiconsult siden mai 2022.
– Vi jobber med solenergi og lagringsløsninger både nasjonalt og internasjonalt, og forvalter sol-og batterikompetansen i Multiconsult. I tillegg til hovedkontoret i Oslo har vi ansatte i Stavanger, Trondheim og Lillehammer, forteller hun.

Seksjonen har totalt 17 medarbeidere.
– Solenergi er et område i vekst i Multiconsult, og vi har doblet antall ansatte på feltet siden jeg begynte. Vi ønsker også å vokse internasjonalt, opplyser hun.
Mette Kristine gleder seg til å komme på jobb hver dag.
– Jeg får lov til å lede de beste ingeniørene med kompetanse på solenergi i Norden, og vi er også konkurransedyktige internasjonalt. Vi har et veldig godt omdømme – nesten hver uke blir jeg kontaktet av folk som ønsker å jobbe hos oss, forteller hun.

Solenergi er den strømkilden som vokser raskest i verden, og installert effekt på sol doblet seg årlig i Norge mellom 2022 og 2024. Regjeringens solkraftstrategi slår fast at fem prosent av Norges strømproduksjon skal komme fra solenergi innen 2030.
– Sol og batteri setter nye rekorder hvert år, og vi ser en revolusjon i verden når det gjelder solenergi. Prisen på solcellepaneler har halvert seg bare det siste året, sier hun.

Økt fleksibilitet

En av fordelene med solenergi er at det kan installeres overalt. På bygg, både i fasaden og på tak, langs vei og bane og over parkeringsplasser, for å nevne noe.
– Solenergi installert på eksisterende infrastruktur fører ikke til nye naturinngrep og produserer strøm der forbruket er. Dette er jo en perfekt kombinasjon. Solenergi som en solpark, det vil si bakkemontert solkraft, kan også lett kombineres med beite og landbruk, også kalt agrivoltaics. Selv om Norge har tilgang til ren strøm fra vannkraft er vi nødt til å øke satsingen på fornybar energi hvis vi skal fase ut bruken av fossile energikilder og nå klimamålene, sier Mette Kristine.

Solenergi kan helt klart være en bidragsyter, også i Norge, og vil dermed bli en stadig viktigere del av energimiksen fremover.
– Solcelleanlegg bråker ikke, lukter ikke og har ingen bevegelige deler. Det må selvsagt være sol for at anleggene skal produsere strøm, og panelene er mer effektive i kulde. Hvis de monteres på sørvendt fasade kan de bidra godt i perioder med sol også om vinteren, sier hun.

Bedre muligheter for lagring av solenergi helt ned på distribuert nivå kan bidra til økt fleksibilitet.
– Vi jobber mye med fleksible laster i næringsbygg, for eksempel med varmepumper som kan varme opp vann mens det er sol, slik at det kan brukes senere og dermed spare energi. På den måten reduseres effekttoppene, forteller hun.

Optimal energibruk

Et av prosjektene Mette Kristines seksjon har vært involvert i, er etableringen av en batteripark i Longyearbyen.
– Svalbard har sitt eget energisystem som har vært basert på kull fra Norges eneste kullkraftverk. Det ble avviklet i fjor, og skal gradvis gå over til fornybare kraftkilder. I mellomfasen har vi vært med på å installere et stort batteri som hjelper til med å regulere strømnettet, forteller hun.

Seksjonen jobber også med prosjekter i Afrika, blant annet som rådgiver i GET FiT-programmer i flere afrikanske land. GET FiT er utviklet for å overvinne barrierer som hindrer private aktører i å investere i småskala fornybarenergiprosjekter.

Siden Sol og Smartgrid jobber med ulike prosjekter både nasjonalt og internasjonalt, er seksjonen inndelt i fire områder:

  • Fokus på solanlegg på bygg med alle tilhørende kompetanser.
  • Storskala solanlegg, bakkemontert eller flytende på vann.
  • Lagringssystemer/batterier.
  • Prosjekt-/prosessledelse av energisystemer hvor all teknologi ses i sammenheng.

– Det siste punktet handler om å foreslå løsninger for å optimalisere energibruken i for eksempel næringsbygg, eller i offgrid-systemer som på Svalbard. Vår energiplanleggingsgruppe er eksperter på dette, forteller Mette Kristine.

    Innovative løsninger

    Mette Kristine vokste opp i Bærum, og utdannet seg til elektroingeniør ved Imperial College i London.
    – Jeg hadde vært au pair i London tidligere, og syntes det var spennende å studere der. I studietiden våknet interessen for fornybar energi for fullt, forteller hun.

    Mette Kristine har også en mastergrad i teknologiledelse fra NTNU, NHH og MIT, og har jobbet både i Telenor og i Lyse Produksjon, hvor hun ledet vindkraft og havvind i tidlig fase, og hadde ansvar for forretningsutvikling innen solenergi. I 2017 ble hun prosjektleder for solkraft i entreprenørselskapet Solenergi FUSen.
    – Det var et av de første selskapene som tok i bruk solenergi på næringsbygg i Norge. Da jeg så utlysningen for stillingen som seksjonsleder for Sol og Smartgrid i Multiconsult, var det en drømmemulighet for meg, fordi jeg får være med på å drive markedet for solenergi videre i Norge, sier hun.

    Gjennom innovative prosjekter innen solenergi er Multiconsult med på å forme utviklingen av næringen i Norge.
    – Veien blir til mens vi går – kompetansen vår utvikles kontinuerlig, og vi tar et steg videre for hvert prosjekt. Det unike med Multiconsult er at vi har alle fagområder, og solenergi er tverrfaglig. Kompetansen i resten av organisasjonen gjør oss i stand til å være innovative og se helheten i prosjektene, sier hun.

    Enormt potensial

    Mette Kristine er også styreleder i Solenergiklyngen, en bransjeforening for selskaper som jobber med solenergi. Fra 1. januar 2025 fusjoneres Solenergiklyngen med Fornybar Norge, og Mette Kristine blir observatør i styret.
    – Vi ser et enormt potensial for solenergi i Norge, og leverer blant annet faggrunnlag til myndigheter og fagorganisasjoner. Det er viktig at bransjen er med på å påvirke myndighetene slik at rammevilkårene for solenergi legges til rette, sier hun.

    – I en geopolitisk urolig verden er det fint at alle kan være selvforsynte med fornybar energi. Det sparer også samfunnet for nettutbygging. Solenergi sammen med batterier er et bidrag til dette. Solenergi sammen med batterier er allerede på vei til å bli fornybar energiløsning nummer én i verden, og jeg er takknemlig for at jeg får lov til å bli med på den reisen, sier hun.

    Mette Kristine og familien bor i Bærum med marka rett utenfor døra.
    – Jeg elsker å gå på ski i skogen eller dra på jakt eller toppturer i fjellet. Om vinteren tar jeg gjerne med meg telt og drar på kitetur, forteller hun.

    Både i 2023 og 2024 ble Mette Kristine nominert til Årets Kraftkvinne. Kraftkvinnene er et nettverk for alle kvinner i fornybarnæringen og tilknyttede aktører og miljøer.
    – Det er veldig hyggelig, og betyr at vår seksjon gjør noe riktig. Den gjengen jeg jobber med skaper energi i seg selv – det er gøy å kunne bidra til å gjøre en forskjell, men det er når vi er flere sammen at vi virkelig blir sterke, fastslår hun.