Kaj er seniorrådgiver innenfor seksjon samfunnsanalyse. Samfunnsøkonomer bidrar inn i et bredt spekter av prosjekter og samarbeider med en rekke tekniske fag i Multiconsult innen områder som samferdsel, bygg, energi & industri, vann og miljø.
– Samferdsel er det feltet vi har kommet klart lengst på, og særlig banesektoren. De siste årene har også vann og miljø blitt stadig mer aktuelt på grunn av presserende utfordringer knyttet til klimaendringer. Infrastruktureiere som Jernbanedirektoratet må lage strategier for hvordan de best kan tilpasse seg klimaendringene som kommer. Vi har blant annet sett på kostandene av uværet Hans i Hallingdal, og har sammen med dyktige hydrologer i Multiconsult regnet på konsekvensene med og uten vassdragsregulering ved ulike vannstander, forteller han.
– Konsekvensene av klimaendringer og ekstremvær er en viktig problemstilling vi må ha et nasjonalt svar på, slik at folk ikke havner i økonomisk ruin på grunn av klimahendelser. I tillegg til kommuner og anleggseiere er klimaendringer avgjørende både for banker som gir boliglån, forsikringsselskaper og enkeltmennesker, legger han til.
Store veivalg
Samfunnsøkonomene vil aller helst komme tidlig inn i prosjektene, mens det fremdeles vurderes om noe skal eller ikke skal bygges.
– Da forsøker vi å samle trådene og se om samlet nytte av prosjektet overstiger kostnadene samfunnet har ved å gjennomføre det. Ofte vurderes ulike løsninger – skal det for eksempel bygges tunnel eller bru over en fjord, eller skal ferja fortsette å gå? Da er det vår jobb å peke på hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier han.
Å trekke inn samfunnsøkonomer i prosjekter før store veivalg skal tas kan bety mye for den totale kostnaden eller samfunnsnytten.
– Sammen med de tekniske fagene forsøker vi å sile bort de minst aktuelle alternativene slik at de beste løsningene blir med videre. Å samarbeide på tvers av fagdisipliner er en av de store fordelene ved å jobbe i Multiconsult, fastslår han.
For å lykkes med det grønne skifte er det avgjørende å se konsekvensene av ny teknologi og hvordan det best kan anvendes.
– Flere av prosjektene våre handler om produksjon av fornybar energi, anvendelse av batterier, hydrogen og ammoniakk i transportsektoren og hvordan ny teknologi for eksempel kan effektivisere en stor godsterminal som Alnabru, forteller han.
KVU på rekordtid
I eget fag er det verktøy som transportmodeller, GIS, CUBE, samt kontorstøtteverktøy som Excel og Power BI som er de viktigste.
– Excel holder koken og er definitivt mitt arbeidsverktøy nummer én. Mitt lengstlevende Excel-ark laget jeg i 2012 og det lever fremdeles. Det er et økonomisystem for Buskerud bysamarbeidet i Drammen som skal brukes frem til 2026. Da håper jeg virkelig at det avgår ved døden, ler Kaj.
For økonomene handler det mye om å flytte komplekse sammenhenger inn i modeller for å lettere kunne gjøre analyser av ulike framtidsscenarier.
– Bransjen har bygget mange verktøy som er viktige i så måte, slik som Jernbanedirektoratets SAGA, veisektorens EFFEKT og de nasjonale og regionale transportmodellene, sier han.
I 2020 ledet Kaj en konseptvalgutredning (KVU) om bedre mobildekning langs jernbanen på oppdrag fra Jernbanedirektoratet.
– Vi klarte å levere en KVU som på rekordtid var inne i den nasjonale transportplanen med full finansiering. Dette lyktes fordi vi ved hjelp av modellene våre klarte å sette en kroneverdi for nytten av bedre mobildekning for togpassasjerer, og det ble åpenbart for beslutningstakerne at denne samfunnsnytten klart oversteg utbyggingskostnaden, forklarer han.
Eksotisk semester
På slutten av 2023 ble kompetansenettverket for Utredning, analyse og strategisk rådgivning etablert i Multiconsult. Det er en faglig møteplass for blant andre tidligfaseutredere, økonomer, energianalytikere og strategiske rådgivere.
– Endelig har vi også fått et nettverk der våre fag står i fokus. De tre seksjonene mobilitet og samfunnsanalyse, eiendomsrådgivning og energianalyse har gått sammen fordi vi i stor grad anvender mye av den samme kompetansen innenfor tre ulike bransjer, forteller Kaj, som er faglig leder for nettverket.
– Slike nettverk er en viktig del av kompetanseutviklingen i Multiconsult, og det er jo det vi lever av. Det er ikke bare nyutdannede som har behov for faglig påfyll, det trenger man i alle deler av karrieren, sier han.
Hvis Kaj skulle valgt yrkesvei om igjen er det ikke usannsynlig at han ville endt opp som ingeniør. I stedet ble det Bergen og økonomistudier ved NHH på trøndergutten.
– Det siste semesteret var jeg på utveksling i Hong Kong. Det var bare et par år etter at britene hadde gitt byen tilbake til Kina, og det siste de gjorde var å investere store summer i heftig infrastruktur, blant annet ny flyplass og nytt t-banesystem. Det var eksotisk å bo i en verdensmetropol preget av gammel kultur og imponerende ny infrastruktur, forteller han.
Finner ro i naturen
Kaj har tidligere jobbet både i Forsvarets logistikkorganisasjon og med rentepolitikk i Norges Bank.
– Begge steder jobbet jeg med hardcore økonomi. Derfor syntes jeg det var veldig spennende å begynne i Multiconsults datterselskap Analyse & Strategi slik at jeg kunne bruke faget mitt i samspill med teknisk side, sier han.
Siden 2018 har Analyse & Strategi vært en fullintegrert del av Multiconsult, og Kaj holder til på hovedkontoret på Skøyen. I høst begynte begge døtrene hans å studere, den eldste ved NTNU og den yngste ved NHH.
– Det er litt morsomt at begge på et vis følger i foreldrenes fotspor. Jeg besøkte nettopp datteren min i Bergen, og regner med at det blir litt samfunnsøkonomisk fagprat rundt middagsbordet når vi møtes fremover, sier han.
På fritiden er det beste Kaj vet å gli bortover vannet i en kajakk.
– Padling er en utrolig fin form for trening og rekreasjon. Jeg er glad i å stappe hengekøye, primus og mat i kajakken og dra på overnattingstur. Jeg nyter roen, dyrelivet og naturelementene, sier han.