Områderegulering Lambertseter-Karlsrud

Planlagt bistand

Arbeidet omfattet både løpende bistand til prosjektteamet i PBE med utforming og kvalitetssikring av reguleringsplankart og -bestemmelser, samt ulike leveranser inn i planarbeidet.

Tjenesteområde
Bygg og eiendom
Status
Ferdigstilt
Tidsperiode
Apr/2023-Jun/2023
Lokasjon
Lambertseter-Karlsrud
Kunde
Oslo kommune, Plan-og bygningsetaten
Størrelse
-
Kompetanse

-

Beskrivelse av utfordringen

Bistand til Plan- og bygningsetaten (PBE) til ferdigstillelse av forslag til områdereguleringsplan for Lambertseter-Karlsrud til offentlig ettersyn.

Planområdet ligger mellom T-banesporene og Cecilie Thoresens vei mellom Lambertseter T-banestasjon og Karlsrud T-banestasjon, og er et utviklingsområde i kommuneplanen. Planen skal legge til rette for transformasjon og fortetting av et hovedsakelig næringsområde til flerfunksjonelt byområde med stor grad av boliger og med næringsvirksomhet og tjenesteyting, særlig i første etasje mot offentlige gater.

Deler av bebyggelsen har kulturminneverdi, og skal bevares. Det skal legges til rette for å skape flere gode møteplasser som park, torg og varierte byromstrukturer. Veiene i området skal strammes opp og bygges om til gater med et grønnere preg. Eksisterende vegetasjon skal i stor grad bevares og suppleres med ny vegetasjon i byrom, på uteoppholdsarealer og tak. Det skal sikres bedre vilkår for myke trafikanter, gjennom blant annet regulering av nye gangforbindelser og sykkelvei/sykkelfelt langs offentlige veier.  Arbeidet omfattet både løpende bistand til prosjektteamet i PBE med utforming og kvalitetssikring av reguleringskart og -bestemmelser, samt ulike leveranser inn i planarbeidet. Dette besto av konsekvensutredning av tema kulturminner og nær- og fjernvirkning, beregning av solforhold og utnyttelse i forslag til områdereguleringsplanen, og forenklet utomhusplan for et delfelt samt bistand til planbeskrivelse.

Viktige problemstillinger har vært å finne rett balanse mellom ulike former for næringsvirksomhet og boliger som kan bidra til å skape et godt byliv og fastsette en utnyttelse som kan bidra til å sikre god bokvalitet gjennom i form av rommelighet, gode solforhold på uterom og lysinnspill på fasader. Utforming og plassering av bebyggelse for å bidra til å skjerme boliger og uteoppholdsareal mot støy har også vært viktig. Områdereguleringen skal i hovedsak følges opp av detaljreguleringer, men enkelte felt er detaljert i en slik grad at man skal kunne gå direkte til byggesøknad.