I store deler av Bergen sentrum skal søppeldunker erstattes med nedkast som er koblet til et rørsystem (bossug). På den tidligere Gassverktomten i Jekteviken skal det bygges en oppsamlingsterminal for bossuget.
Eiendommen, som er utfylt i sjø, er en av de mest forurensede på Vestlandet, og det må gjennomføres omfattende saneringsarbeider før terminalen kan bygges.
Løsning av oppdraget
Store deler av de svært sterkt olje- og PAH-forurensede massene klassifiseres som farlig avfall, og konsentrasjonen er såpass høy at det ikke finnes aktuelle sluttbehandlingsanlegg i Norge. I tillegg til risikovurdering og tiltaksplan for grunnarbeidene måtte det derfor også innhentes eksporttillatelse for forurensingen.
Forurensningen ligger inntil ca. 6 m under tidevannspåvirket grunnvann, og utbyggingen omfatter bare en liten del av det forurensede området. I tiltaksplanen ble det derfor lagt opp til å etablere en vanntett spunt rundt hele byggegropen, både for å sikre at grunnarbeidene kunne utføres så tørt som mulig, men også for å hindre rekontaminering av området etter ferdig sanering.
Forurensningen inneholdt store mengder flyktige komponenter, og i tiltaksplanen ble det derfor tatt høyde for omfattende sikringstiltak for arbeidere. Det ble også gjennomført flere informasjonsmøter i forkant for å informere beboere og brukere av nærområdene om mulige luktproblemer.
I anleggsperioden var miljøgeolog tilstede tilnærmet daglig for å sikre riktig håndtering og disponering av masser, samt foreta kontrollmålinger av utslipp til luft og vann.
Våre tjenester
- Miljøgeologiske grunnundersøkelser
- Risikovurderinger
- Utarbeidelse av tiltaksplan
- Omfattende myndighets- og beboerkontakt
- Byggherrens rådgiver innen miljøgeologi i prosjekterings- og gjennomføringsfase
- Stedlig oppfølging i anleggsfase, inkl. overvåking av utslipp til luft og vann
- Overvåking av grunnvannskvalitet i etterkant av tiltaket