Multiconsult har et sterkt fagmiljø innen miljøkartlegging og konsekvensutredninger.
– En del utredere er spesialister innen sine felt, mens noen, som meg, er generalister. Min rolle er å holde i den tverrfaglige oversikten, forteller han.
Et typisk oppdrag for Gunnar er å være oppdragsleder i tverrfaglige prosjekter i tidligfase konsekvensutredning.
– For tiden er jeg involvert i prosjekter for landstrøm til en del oljefelter for Equinor. Jeg jobber også mye med byutvikling, for eksempel nå som oppdragsleder i rammeavtale for byutviklingsområdet Skøyen, for Bymiljøetaten i Oslo kommune. Jeg bidrar på ulike detaljeringsnivåer, men primærrollen er i tidligfase, forteller han.
Å komme tidlig inn i prosjektutviklingen har både fordeler og ulemper.
– Fordelen er at jeg får være med på å utvikle gode løsninger, mens ulempen er at jeg av og til jobber med prosjekter som aldri blir noe av fordi utredningen konkluderer med at det blir for dyrt, eller at det ikke var en god idé likevel. Det er også viktig kunnskap, poengterer han.
Sterke fagmiljøer
Som naturforvalter har Gunnar ofte rollen med å forsøke å optimalisere for færrest mulig naturinngrep.
– Jeg kan for eksempel stille kritiske spørsmål til kunder og andre om nødvendigheten av ulike inngrep. Noen ganger kan ting gjøres på en litt annen måte som bevarer naturen i større grad. Vi jobber hver dag med å bli bedre på å redusere klimautslipp og arealbruk i prosjektene, sier han.
Gunnar har vært med på å utvikle programvaren MultiZero, som er et styringsverktøy hvor Multiconsult og næringen enkelt kan presentere konsekvenser for naturmangfold i utviklingsprosjekter.
– Med MultiZero kan vi gjøre automatiske beregninger og raskt få svar på hvor mye natur ulike tiltak vil beslaglegge, og hvordan vi kan optimalisere det, forteller han.
Fokuset på miljøstyring blir stadig sterkere i Multiconsult.
– Jeg holdt nylig en faglunsj internt hvor trender for arealplan og utredning var tema. Trendskiftet i retning av å spare areal gjennom å bruke det vi har, har vært veldig tydelig de siste årene. Multiconsult har sterke fagmiljøer på natur og klima, og har ambisjoner om å være i ledersjiktet på området, sier han.
Beriker hverdagen
Gunnar ledet blant annet forprosjektet for Ring 1 i Oslo, som bygges om for å tilfredsstille krav til sikkerhet i det nye regjeringskvartalet.
– Multiconsult var en sentral brikke i teamet som stod for utredning og reguleringsplan for regjeringskvartalet i mange år. Ring 1-delen er kanskje en tung teknisk oppgave å lede for en naturforvalter, men min rolle innebærer heldigvis først og fremst å lede et veldig kompetent team, sier han.
Noe av det beste med å jobbe i Multiconsult er at det alltid finnes en kollega å spørre hvis man lurer på noe, mener Gunnar.
– Jeg er nysgjerrig av natur og liker å sette meg inn i hva andre driver med. Som oppdragsleder i tverrfaglige prosjekter får jeg innblikk i andre fag, og det gjør at jeg forstår mer av helheten. Det er veldig gøy, og det beriker hverdagen å hele tiden lære av de flinkeste folkene, sier han.
Noen ganger kan det være sunt å få inn et blikk utenfra i prosjektene.
– Som oppdragsleder blir jeg fort engasjert i løsningsutvikling, og jeg liker å delta i faglige diskusjoner i skjæringspunktet mellom fagkunnskap og gode løsninger, sier han.
Hjertet vant
Gunnar vokste opp i Florø, og ble tidlig politisk aktiv.
– Jeg var fylkesleder i AUF i noen år, og satt også i kommunestyret. Bakgrunnen var mitt sterke miljøengasjement. Jeg har alltid vært glad i jakt og friluftsliv, og min interesse for naturfag stammer nok derfra. Jeg var veldig i tvil da jeg skulle velge utdanning – det sto mellom datateknologi ved NTNU og naturforvaltning ved det som den gangen het Norges Landbrukshøgskole i Ås, forteller han.
Gunnar kom inn på begge studiene, men ferden gikk til slutt til naturforvalterstudiet i Ås.
– Den sunne fornuften hadde nok valgt å satse på data, men hjertet vant. Det har jeg aldri angret på, sier han.
Gunnars hovedoppgave handlet om konkurransen mellom hjort og dåhjort når det gjelder aktivitetsmønster og habitatbruk.
– Utdannelsen var veldig tverrfaglig, så i motsetning til mange av mine kolleger, som har spisskompetanse innen ett bestemt felt, kan jeg litt om mye, sier han.
Nye utfordringer
Etter fullført utdanning fikk Gunnar jobb i rådgivningsselskapet Fjellanger Widerøe Plan, hvor han jobbet med konsekvensutredninger av plansaker, spesielt innen veiprosjekter.
– Deretter jobbet jeg fem år i Miljødirektoratet med fokus på støy og luftforurensing. Etter at jeg hadde fullført et spennende prosjekt der var jeg klar for nye utfordringer, og det fristet med et litt større rådgivermiljø med god tverrfaglig kompetanse. Det førte meg til Multiconsult i 2006, sier han.
Gunnar jobber ved Multiconsults hovedkontor i Oslo, og bor ved skogkanten på Bøler. Etter at de tre barna flyttet hjemmefra, har Gunnar og kona fått mer fritid – også fordi mange år som trener og lagleder i Bøler fotball da fikk en naturlig slutt.
– For et snaut år siden skaffet vi oss en ny hund, en riesenschnauzer-valp, og har brukt mye tid på tur og trening med den det siste halvåret. Vi bruker Østmarka mye og har også ei hytte på fjellet i Telemark. I tillegg prøver jeg hvert år å få med meg hjortejakt i hjemtraktene, og noen skiturer i høyfjellet, forteller han.