Multiconsult har designet et solkraftverk i Sverige. Solkraftverk er på ca 74 kWp, og dermed liten i internasjonal sammenheng. Solkraftverket er en utvidelse av et eksisterende solkraftverk som med utvidelsen blir det største i Sverige. Utvidelsen er i seg selv større enn det største anlegget vi har i Norge.
-Vi har i stor grad lagt vekt på gjennbruk i denne utvidelsen . Vi bruker utrangerte jernbanesviller av betong som fundament samtidig som gamle autovern brukes som en del av konstruksjonen. Solcellemodulene er laget av «resirkulerte» solceller (såkalte non-prime celler) fra det norske selskapet Innotech Solar. Vi får også levert vekselrettere som har vært brukt i andre anlegg tidligere, men som har fått en overhaling før de plasseres ut i dette solkraftverket, forteller Thorud, Multiconsult.
Multiconsult har ansvaret for alle tekniske tegninger og beregninger, og er dessuten rådgivere for byggeprosessen. Byggeledelsen er hos Glava Energy Center, mens det nystartede norske selskapet Fusen AS har prosjektledelsen.
Glava Energy Center har som formål å fremme fornybar energi gjennom forskning, testing og fremvisning av fornybare energiteknologier, og byggeprosessen inngår som en del av dette arbeidet. Derfor har selve byggeprosessen blitt utført av personer som ønsker å lære seg mer om solenergi.
Teamet av bygningsarbeidere bestod derfor av direktører, økonomer, forskere, ingeniører og studenter samt de hos Multiconsult som hadde designet anlegget (Siv Helene Nordahl på elektro og Andrea Vatsvåg på byggetegninger). Siv Helene Nordahl skrev masteroppgave om solcellesystemer for Multiconsult våren 2012, mens Andrea Vatsvåg deltok på Multiconsult sitt kurs om solkraft høsten 2012. De er derfor relativt ferske i solcellebransjen og både designprosessen og byggeprosessen var svært lærerik. I tillegg deltok Piyush Sainju som er på utveksling hos Multiconsult fra Nepal.
Bjørn Thorud, som kom til Multiconsult fra Scatec Solar i 2011, har hatt det overordnede tekniske ansvaret for solkraftverket.
Kjøperen av anlegget hadde stilt som betingelse at kraftproduksjonen skulle være i gang før 31.12.12, men allerede den 21. desember leverte solcellene kraft ut på nettet. Ironisk nok så er dette den dagen i året hvor sola står lavest på himmelen, men det viser at solkraft også er en teknologi som kan benyttes på våre breddegrader. Glava Energy Center har kjøpt anlegget, men solgt 50 kWp videre til Svenske Fortum. For Fortum er kjøpet av solkraftverket en strategisk satsning på vei mot å nå målet om en soløkonomi, dvs en økonomi som er basert på fornybare energiressurser istedenfor fossile energiressurser. Du kan lese mer om denne satsningen her
Byggingen av Solkraftverk og salget til Fortum har fått bred omtale i Svenske medier og teknisk ukeblad, og her er en samling linker til omtalen anlegget har fått: