– Bærekraftmålene i Oslo kommune er ambisiøse. Det er noe vi i Oslobygg KF strekker oss etter, også i rehabiliteringsprosjekter. I dette prosjektet har vi satset både på lavere energiforbruk ved vesentlig bedre isolerte fasader og tak, samt energiproduksjon ved solcelleanlegget, sier prosjektleder Anders Løkke i Oslobygg.
Sofienberg skole er en ungdomsskole i bydelen Grünerløkka i Oslo, og består av to bygninger som er bundet sammen med et mellombygg. Betongbygget fra 1970 som nå er rehabilitert, er i fire etasjer på vel 2600 m2. På bygget er langfasadene blitt revet i sin helhet på grunn av utettheter og kuldebroer.
– Bærekraftselementene er det som har vært spesielt i dette prosjektet. Solenergi, passivhusnivå og ombruk av enkelte materialer er det som har vært ekstra utfordrende på Sofienberg skole, og det er blitt et bra skolebygg, sier oppdragsleder Petter Skattum i Multiconsult, som er prosjekteringsgruppeleder i prosjektet.
Fasade med solceller
De nye fasadene består av fasadeelementer med prefabrikkerte platekledninger som er koblet sammen på byggeplass og heist på plass i fasaden. Gavlveggene har blitt etterisolert på utsiden. På nordsiden har det blitt montert noen nye vinduer mens på sørsiden er det integrerte solceller i ny fasade, forklarer Anders Løkke i Oslobygg.
Den nye fasaden gjør at bygget bruker svært lite energi og når kravene til passivhusnivå på klimaskallet. Den røde fasaden har integrerte solceller på den sørvendte fasaden, og det er et solcelleanlegg på taket. Totalt skal solcelleanlegget produsere rundt 42 MWh årlig. I tillegg er deler av bygget etterisolert.
Det har blitt et flott bygg som er godt synlig i nærmiljøet, og brukerne virker veldig fornøyde, sier Anders Løkke.
Ombruk av materialer
En del materialer som ytterdørerer, port, belysning, radiatorer og kabelføringer er brukt videre i det rehabiliterte skolebygget.
– Engasjementet fra de som har deltatt i prosjektet har vært stort. Blant annet viser dette mulighetene for bruk av solenergi på fasader, og at ombruk av tekniske installasjoner er mulig i et rehabiliteringsprosjekt, sier Skattum.
Multiconsult har ledet prosjekteringsgruppen inklusiv arkitektene fra Ola Roald Arkitektur, og har bidratt med de fleste fagområder i prosjektering og detaljprosjektering. Selve rehabiliteringen har pågått i 2021 og 2022.
Nøkkelinformasjon om prosjektet:
- Total fasade: 2050 kvm
- Byggeår: 1970
- Energiproduksjon fra solceller: 42 MWh årlig
- Byggherre: Oslobygg KF
- Rådgiver: Multiconsult
- Arkitekt: Ola Roald AS
- Entreprenør: KF Entreprenør