Stort potensial for solenergi fra landbruksbygg

Sol på bygg

Solceller på tak

Stort solkraftpotensial på landbruksbygg.

Foto: Nakarin - stock.adobe.com

Landbruksbygninger har store takarealer som kan være godt egnet for solkraftproduksjon, og størst er potensialet rundt Oslofjorden, i Innlandet og Trøndelag. En fersk beregning utført av Multiconsult for organisasjonen Norges Vel viser at det teoretiske kraftpotensialet kan være mellom 5 og 7 TWh.

I 2023 vedtok Stortinget et mål om minimum 8 TWh ny solenergi innen 2030, men i dag står solkraftproduksjonen i Norge bare for rundt 341 GWh (0,341 TWh) eller omtrent 0,2 % av den totale kraftproduksjonen. Beregningene som Multiconsult har utført for Norges Vel viser at solkraft fra landbruksbygg kan bidra til å realisere noe av behovet for solkraft framover.

Ressurs uten arealkonflikt

Landbruksbygg med store takflater er en uutnyttet ressurs med flere fordeler og i arbeidet har Multiconsult evaluert potensialet for takarealet på hele 314 872 landbruksbygg i Norge. Landbruksbyggene ligger der allerede og representerer ikke nye arealer som skal bygges ut. Samtidig kan en slik oppgradering  også fremskynde overgangen til elektriske maskiner på norske gårder, og gi bonden en ny inntektskilde.

Innlandet, områder rundt Osloforden og Trøndelag har størst potensial for fornybar energi fra landbruksbygg, med et potensial på mellom 3 og 4 TWh årlig. Vestland og Vestfold og Telemark kan øke potensialet med minimum 1 TWh. Ringsaker og Indre Østfold er kommunene med størst potensial for fornybar energi fra solceller på landbruksbygg.

Norges Vel har i flere år gitt råd og holdt kurs i solenergi for landbruket og mener at mange bønder ønsker å investere i solenergi på gården, både for å være selvforsynte og for å bidra til det grønne skiftet. 

Kontaktperson

Mette Kristine Kanestrøm
Markedskontakt Energi | Solkraft
+47 47509072
RingSend e-post