Arne Schram Simonsen brenner for geoteknikk i Multiconsult
Foto: Sissel Fantoft
Arne er en av dem som har beholdt sitt eget kontor, og der er han på plass hver eneste morgen. Bak skrivebordet står ei hylle fylt med bøker om geoteknikkfaget.
– Jeg er heldig som ikke har små barn og lever i tidsklemma, slik som mange av kollegene mine. Kona mi disker opp med middag hver dag, så jeg bidrar svært lite på hjemmefronten. Dermed har jeg mer overskudd til jobb, sier han.
I Multiconsult deler Arne raust av sin lange erfaring og kunnskap med yngre kolleger.
– Når jeg jobber glemmer jeg alle bekymringer knyttet til alder. Hvis jeg hadde vært hjemme ville jeg bare sittet og surmult og vært deprimert over at det bare går én vei. Jeg føler at jobben gir meg energi og livslyst, og er glad så lenge jeg kan bidra, sier han.
Arnes lange erfaring omfatter blant annet koordinering av grunnundersøkelser, avanserte dyputgravinger med slissevegger, spunt og pilarvegger, områdeplanering, kvalitetsfyllinger og statisk og dynamisk prøvebelastning av peler. Han er en faglig spydspiss innen geoteknikk generelt og peler spesielt.
– I Multiconsult har jeg fått lov til å bidra i utfordrende prosjekter både i inn- og utland. Jeg pleier å si at jeg har utviklet meg som haikjeften – den er bred og gaper over mye, men har spisse tenner, som symboliserer spisskompetanse, sier han.
Arne har opplevd en stor teknologisk endring i sin 55 år hos Multiconsult
Jakke og slips
Arne vokste opp på Frogner i Oslo, og begynte på bygg-linja ved NTH i 1964.
– Jeg hadde en onkel som var leder i et byggeteknisk firma, og han ville absolutt at jeg skulle bli byggingeniør, forteller han.
På NTH traff Arne professor Nilmar Janbu, som var sentral i utviklingen av geoteknikkfaget både i Norge og internasjonalt.
– Han inspirerte meg til å satse på geoteknikk, og etter at jeg hadde fullført studiene fikk jeg jobb som geoteknisk saksbehandler og prosjektleder i Noteby. Kontoret lå på Grünerløkka, og jeg husker godt min første arbeidsdag der i 1970 – det var første gangen jeg tok bussen fra Frogner og krysset Akerselva, ler han.
Arbeidsuka inkluderte dels lørdager, og kleskoden var jakke og slips.
– Det var lite akseptert å ha skjegg, og vi måtte ha på oss hvite tegnefrakker. Vi hadde en tegnemaskin på kontoret, og hvis vi trengte å kopiere var det frem med væskebadet. Den første datamaskinen fikk vi på 1980-tallet, og vi var 10 mann som delte på den. Så den teknologiske utviklingen har vært litt av en reise frem mot alle de digitale verktøyene vi bruker i dag, sier han.
Noteby fusjonerte med Multiconsult i 1990, så Arne har hatt samme arbeidsgiver i hele sin lange yrkeskarriere.
– Jeg fant tidlig ut at gresset ikke er noe grønnere på den andre siden av gjerdet. Jeg har fått bidra med min kompetanse innen grunn og fundamentering innenfor både bygg, industri, samferdsel, marine konstruksjoner og utenlandsvirksomhet, og har aldri ønsket å jobbe noe annet sted, fastslår han.
Arne har vært geoteknisk rådgiver i prosjekter som Konserthuset i Oslo, store industriprosjekter som Mongstad, Melkøya og Nyhavna, og samferdselsprosjekter som Mjøsbrua og Tresfjordbrua for å nevne noe.
– Jeg har også regnet ut at jeg har tilbrakt rundt tre år til sammen offshore på båt og plattform, utleid til Statoil eller andre oljeselskaper for å gjøre grunnundersøkelser og pelefundamentering for nye plattformer, forteller han.
Deler og formidler
I 1979 fikk Arne valget mellom å bygge opp en geoteknikkavdeling ved Notebys kontor i Trondheim, eller å delta i et samferdselsprosjekt på Filippinene.
– Familien valgte det mest eksotiske alternativet, og i to år jobbet jeg med utbyggingen av en enorm motorvei ut fra Manila. Datteren min var åtte år gammel og gikk på amerikansk skole, mens sønnen min var to. Det var en spennende opplevelse, og vi har aldri angret på at vi dro, forteller han.
Blant andre prosjekter Arne trekker frem er utbyggingen i Tyssedal for Hydro og Elkem på 1980-tallet.
– Vi fundamenterte en stor kai som plattform for industribygg i det som den gangen var Nord-Europas største pelejobb. Det spesielle med prosjektet er at det ble utført fullskala statisk prøvelasting av peler i sjø, forteller han.
Arne skrev artikler og holdt foredrag om prosjektet i ettertid. Han har alltid vært opptatt av å dele og formidle sin kunnskap med andre, og har siden 1970-tallet bidratt til et trettitalls publikasjoner, i tillegg til utallige foredrag.
– I dag er min rolle i Multiconsult primært som spesialrådgiver, mentor og diskusjonspartner. Hovedfokus er å løfte frem neste generasjon, sier han.
Arne har vært en viktig norsk representant for utarbeidelse av Eurokoder for prosjektering og utførelse av geotekniske arbeider siden 1993, og er medlem av referansegruppe for revisjon av Eurokode 7, med hovedansvar kapittel 7 Peler. Han har vært sterkt engasjert i Den Norske pelekomité siden 1980-tallet, og var formann i en årrekke. Han har fremdeles en mentorrolle i komiteen, og er et viktig kontaktledd ut mot øvrige standardiseringskomitéer både nasjonalt og internasjonalt.
I 2019 ble han utnevnt til æresmedlem i Norsk Geoteknisk forening, hvor han også var formann på begynnelsen av 1990-tallet.
Tilbake til start
Selv om den teknologiske utviklingen har vært rivende siden Arne begynte i Noteby, så er selve kjernen i geoteknikkfaget den samme i dag:
– Fundamentering handler om å sikre trygg grunn for konstruksjoner. Faget har blitt stadig mer anerkjent siden jeg startet, ikke minst på grunn av klimaendringer som medfører mer ekstremvær og økt rasfare. Kvikkleire har også blitt en større utfordring, sier han.
Fremover vil bærekraft og det grønne skiftet spille en stadig mer fremtredende rolle, også innen geoteknisk rådgivning, tror han.
– Vi blir nødt til å tenke litt annerledes, for eksempel om hvilke materialer vi skal bruke i jordforsterkning med tanke på CO2-utslipp, og når det er gunstig med gjenbruk av spunt eller støttekonstruksjoner i forbindelse med sanering, sier han.
Et av de første prosjektene Arne deltok i da han begynte i Noteby var oppføringen av hovedkontoret til Schøyens Bilcentraler.
– Ved siden av sto bussene parkert på rad og rekke i mange år. Da det bygget ble revet hadde jeg det geotekniske ansvaret for Multiconsults nye hovedkontor på den samme tomta. Så det har vært noen tilfeldigheter gjennom karrieren, sier han.
En annen pussig historie stammer fra en melding han fikk fra et av barnebarna, som befant seg på en båt utenfor kysten av Nigeria.
– Han fortalte at han var i Port Harcourt, en havn jeg var med på å prosjektere for 30 år siden, forteller han.
Selv om han har vært både seksjonsleder og avdelingsleder, har Arne aldri mistet faget av syne.
– En av våde direktører i Noteby pleide å si «Hold fanen høyt!». Han mente at vi måtte passe på å holde oss faglig oppdatert, slik at vi ikke faller av. Det har jeg alltid hatt i bakhodet, sier Arne Schram Simonsen.