Etterlyser opprustning av kritisk infrastruktur

RIFs ekspertnotat

En ny rapport peker på viktigheten av å ruste opp kritisk infrastruktur i samfunnet

Foto: Adobe Stock/Lukas

Vannrør som lekker, forfalne veier og et underdimensjonert kraftnett gjør Norge sårbart i møte med krig, kriser og klimaendringer. I et ekspertnotat fra Rådgivende Ingeniørers Forening slår ingeniørbransjen alarm om Norges tilstand i en tid preget av geopolitisk uro.

Samtidig peker ekspertene på strakstiltak som kan styrke samfunnssikkerheten.

- Europa og Norge ruster opp. Skal investeringene ha ønsket effekt må vi også ruste opp den kritiske infrastrukturen vår. Det handler mye om forsvarsbygg, veier, jernbane, bygg og betong, men også om helse, velferd og arbeidsplasser, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).

RIF deler nå noen av de viktigste funnene i rapportserien «Norges tilstand 2025», som blir presentert i sin helhet senere i år. Dette er den mest omfattende og systematiske vurderingen av tilstanden til Norges viktigste bygg og infrastruktur, og har blitt gitt ut av RIF siden 2010. Underlaget for rapportserien utarbeides av RIFs medlemsbedrifter, som utgjør en viktig del av bygg- og anleggsnæringen -Norges største fastlandsnæring.

Torsdag 3. april presenterer RIF et ekspertnotat som peker på Norges største risikoområder:    

  • Forfall og utsatte prosjekter på vei- og jernbanenettet  
  • Vann- og avløpsnettet er på bristepunktet etter ti-år med forsømmelse og vedlikeholdsetterslep
  • Kraftsystemet har blitt en flaskehals for omstilling, utvikling og sikkerhet.

- Funnene i rapporten om «Norges tilstand» levner ingen tvil om at det er et stort behov for å sørge for robust infrastruktur og kraftforsyning i Norge. Fremover blir det viktig at vi samme må prioritere utbedringer og sørge for et godt samarbeid mellom ulike sektorer og aktører, sier Grethe Bergly, konsernsjef i Multiconsult og styreleder i RIF. 

De mest sentrale funnene

Forfallet på vei og bane svekker samfunnssikkerheten
Nødetater, forsyninger og militært utstyr må raskt kunne fraktes dit det trengs. Men deler av veinettet og jernbanen er i så dårlig stand at det truer samfunnsberedskap vår. Også jernbanen har store svakheter. Mange viktige korridorer mangler dobbeltspor og kapasitet til å håndtere både næringstransport og militært utstyr i en krise, ifølge RIF.

– Over halvparten av fylkesveiene er kritisk forfatning. Mange riksveier er for smale til å håndtere tungtransport, og ras stenger viktige strekninger gang på gang. Dette svekker både beredskapen og trafikksikkerheten. Vi må bruke pengene der behovet er størst, og sørge for at vei og jernbane fungerer som ett system. Dette handler ikke bare om hverdagsreiser, men om sikkerhet, forsyning og Norges bidrag som NATO-medlem, sier Skudal Hansteen.

Vann og avløp på bristepunktet
Mye av vann- og avløpsnettet i norske kommuner er gammelt, lekk og dårlig tilpasset dagens behov. Allerede i dag fører styrtregn og flom til overbelastning – noe som går ut over både miljø og helse. Sprukne rør har alvorlige konsekvenser for vannforsyning og avløp, og kan føre til sykdom, forurensning og store kostnader. Dette har vært et gjentagende tema i «Norges tilstand» siden 2010.
Mange kommuner har verken økonomi eller kapasitet til å ta de nødvendige løftene. Derfor foreslår RIF et statlig utbyggingsselskap for de største prosjektene, etter modell fra Nye Veier. RIF foreslår også statlige insentiver til kommuner som samarbeider. 

Advarer mot kraftgap
Innen 2030 kan strømforbruket øke med 33 TWh, mens produksjonen bare ventes å øke med 9 TWh. Det betyr et kraftgap på rundt 24 TWh, tilsvarende 15 prosent av dagens produksjon. Det vil svekke forsyningssikkerheten og gjøre det vanskeligere å bygge ny industri. Viktige industriprosjekter venter på å få nettilknytning, og køene vokser.

– Vi må korte ned tiden det tar å få godkjent nye prosjekter, og sørge for at de viktigste raskt får koblet seg til strømnettet. I tillegg må vi ta i bruk teknologi som gjør det mulig å få mer ut av dagens nett, sier Skudal Hansteen.

Ekspertnotatet peker også på behovet for oppgradering av vannkraftverk og økt satsing på lokal produksjon – som solceller, små vannkraftverk og varmegjenvinning – særlig i områder med høyt forbruk og lite strøm. Unødvendig strømforbruk, spesielt i offentlige bygg, må reduseres.  Strøm kan frigjøres ved oppgradering av tekniske anlegg, installasjon av solceller på takene og smart brukerstyring, noe som er billigere enn å bygge nytt og samtidig gir raske resultater. 

RIFs hovedanbefalinger for økt beredskap og trygg infrastruktur:

  • Stopp forfallet på vei og jernbane: Øk investeringene i fylkesveier, riksveier og jernbane for å sikre bedre beredskap, framkommelighet og trafikksikkerhet. Nye investeringer må prioriteres i transportkorridorer som er viktige for forsvar, forsyning og næringsliv.
  • Bygg ut strømnettet og ny kraft raskere: Innfør hurtigspor for konsesjoner og prioriter prosjekter med høy samfunnsverdi for nettilknytning og sats mer på lokal energiproduksjon for å redusere sårbarheten.
  • Bruk strømmen smartere: Energieffektivisering er det raskeste og billigste tiltaket vi har. Enova må få mer handlingsrom og treffsikre ordninger for bygg og industri. Samtidig bør strømstøtte og fastprisordninger belønne lavt forbruk – for eksempel med mer støtte til dem som bruker mindre enn snittet.
  • Opprett «Nye VA»: Kommunene trenger hjelp til å fornye gamle rør og renseanlegg, og det må lønne seg å samarbeide over kommunegrenser. Et statlig selskap bør ta ansvar for de største prosjektene – slik som Nye Veier gjør for vei.
  • Bygg opp forsvarsinfrastrukturen - raskere og rimeligere: Prioriter oppgradering av gamle og sårbare anlegg, standardiser byggene for å spare tid og penger, og bruk tomme offentlige bygg der det er mulig. Infrastrukturen må være klar før krisen rammer. Når krisen først skjer, er det for sent å forberede seg. 

FAKTA – Norges tilstand 2025

  • Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) har siden 2010 levert det som regnes som Norges mest omfattende vurdering av tilstanden til offentlige bygg og infrastruktur.
  • Hovedrapporten for 2025 legges frem i juni, men ekspertnotatet «Trygghet i urolige tider» presenterer nå RIFs første råd til politikerne – med tiltak innen transport, energi, vann og avløp og forsvarsbygg.
  • All informasjon samles på www.norgestilstand.no