Solpanel_1390x576

Solcelleanlegget på taket av Stadionkvartalet i Mjøndalen

Unikt solcelleanlegg i Mjøndalen

På taket av Stadionkvartalet i Mjøndalen har Multiconsult planlagt landets største solcelleanlegg med mikrovekselrettere. Teknologien sørger for at skygge kun påvirker det skyggelagte området.

20. november 2014

Strømmen fra taket, som koster halvparten av vanlig strøm, går direkte til sikringsskapet og blir deretter benyttet i selve bygget. Allerede samme dag som anlegget var ferdig montert kunne støpselet stikkes i veggkontakten slik at solcelle-strømmen også kan utnyttes under selve utbyggingen. Multiconsult har utført oppdraget på vegne av Vestaksen Eiendom AS som står bak prosjektet.

– Vi ønsker å være det grønne nabolaget i Mjøndalen, sier prosjektsjef i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt.

Taket består av 105 kvadratmeter med solceller, fordelt på totalt 64 solcellepanel. Hvert panel, som er på 260 watt, produserer hver for seg 230 volt. Dermed er anlegget i Mjøndalen det største i landet med den nye teknologien.

Løser skyggeutfordringen

Den nye mikrovekselretter-teknologien på solcelleanlegget forhindrer at skygge påvirker mer enn akkurat det området som blir skyggelagt. Selv om teknologien er ganske ny, har den på verdensbasis hatt en formidabel vekst de siste årene.

– Solcelleanlegget i Stadionkvartalet er plassert slik at det vil bli utsatt for litt skygge fra lysmastene på Mjøndalen stadion. Produksjonstapet som medfølger er allikevel helt eliminert ved bruk av den nye teknologien. Det er brukt mikrovekselrettere, hvor en vekselretter bare kobles til to solcellepaneler. Teknologien gjør det mulig å øke anleggets ytelse ved å optimalisere produksjonen fra hver enkelt modul. På den måten reduseres effekten av skygge, skitt og snø, opplyser Stanislas Merlet, solenergirådgiver og prosjektleder i Multiconsult.

– Vi tror at det er veldig viktig å øke bevisstheten rundt energisparing og miljøbevissthet både blant utbyggere, investorer, entreprenører og boligkjøpere. Beboerne i Stadionkvartalet vil blant annet få muligheten til å følge produksjonen på en skjerm ved inngangen. Dette er et pilotprosjekt, og alle som er involvert i prosjektet får økt vårt kompetansenivå på dette spennende fagområdet, sier prosjektleder Morten Hotvedt i Vestaksen Eiendom.