Foto: Birgitte Refsnes Johansen
Forskningsrådet har engasjert en prosjektgruppe ledet av Multiconsult som står for gjennomføringen av prosjektet. I første av totalt fire arbeidspakker har prosjektgruppen utviklet og programmert et verktøy som muliggjør kvantifisering av klimagassutslipp knyttet til materialer fra VVS-installasjoner.
– Verktøyet gjør at vi kan beregne og visualisere klimagassutslippet direkte i Revit, noe som muliggjør at VVS-rådgiveren direkte ser hva som har størst påvirkning, forteller Anna Marwig, prosjektleder for prosjektet.
Livsløpsanalyser av bygg er en ung vitenskap og VVS-installasjoner har stort sett ikke vært inkludert. Det finnes få studier, med varierende forutsetninger og svært sprikende resultater. Dette viser at det er et stort behov for mer kunnskap.
I den innledende fasen har prosjektet bygd opp et kunnskapsgrunnlag for en metode som er nødvendig for å kunne optimalisere VVS-løsninger med hensyn på klimagass. Prosjektet har kartlagt tilgjengelig forskning som viser at VVS-installasjoner står for minst 20 % av det totale klimagassutslippet i bygg. En stor grunn til dette er at VVS-installasjoner har kort levetid og må skiftes ut flere ganger i løpet av byggets livsløp.
Kunnskapsgrunnlaget og verktøyet gjør at prosjektet nå kan sammenligne systemløsninger og VVS-installasjoner med hensyn på miljø.
– Vi står overfor et paradigmeskifte, der VVS-bransjen må komme på banen. Miljø vil være en avgjørende faktor ved valg av komponenter og systemer framover og bransjen er helt nødt til å tenke nytt, sier Anna Marwig.
Forskningsprosjektet er godt forankret i VVS-bransjen med samarbeidspartnerne som KLP Eiendom, Höegh Eiendom, GK Inneklima, Swegon, Pipelife, Armaturjonsson og OsloMet. I tillegg er Futurebuilt og VKE med i en referansegruppe.
– Erfaringsutveksling og samarbeid på tvers i bransjen er helt nødvendig for å nå klimamålene, og vi skal dele kunnskap med bransjen, slik at vi kan sette fart på miljøarbeidet og ta fatt på det grønne skiftet, avslutter Anna Marwig.