Foto: Multiconsult
Areal dekket av tette flater har de siste årene økt raskt i Oslo og andre byer. Dette har forstyrret den naturlige vannbalansen og økt risikoen for flom i byen.
– Sammen med Steen & Lund, og LINK Landskap ser vi på hvordan trær kan brukes aktivt som en grønn infrastruktur, for å opprettholde den naturlige vannbalansen og bidra til klimatilpasning. Trær kan ha et betydelig bidrag i overvannshåndtering, sier Tormod Pedersen, Disiplinleder for VA i Multiconsult.
Multiconsult er blant de første i Norge til å se på denne type løsninger, og spydspisser på overvann og innovative løsninger. I arbeidet med rehabilitering av Bygdøy Allé ville Oslo kommune, ved Bymiljøetaten sikre overvannshåndtering, og se på muligheten til å benytte overvann for vanning av trær. Metodikken er tatt fra piloter som er gjennomført i Sverige. Arbeidet med kastanjeallén påbegynte rundt påske og ble ferdigstilt i juni.
Pilotprosjektet er helt i fronten av nye løsninger innen det grønne skiftet i vannbransjen, der overvann utnyttes lokalt. Trærne vil bidra til å lette avrenning mot overbelastede ledningsanlegg i Oslo og andre kommuner, samt utnytte vannet som en ressurs for trærne. Det å bruke trær som grønn infrastruktur passer godt overens med Oslos ambisiøse planer om å plante 100.000 trær i byen før 2030.
– Bymiljøetaten gjør en helt fantastisk jobb med å innlemme vann og trær i bymiljøet. Vi har så sett nærmere på potensialet som ligger i å bruke trær som grønn infrastruktur, og er spent på å se om prosjektet er mulig i større skala. Dette vil bidra til å lette avrenning mot allerede overbelastet ledningsanlegg i kommunen, samt utnytte vannet som en ressurs for trærne, sier Pedersen.
Trekronene på kastanjetrærne fanger og fordamper store mengder regn, før det kommer til bakken. Trærne forbedrer slik vannlagringskapasiteten i jorden med utdunsting, og forbedrer jordens infiltrasjonskapasitet. I tillegg fjerner trær forurensning av overvann (fitosanering), og kan betydelig redusere byens temperatur i de varmeste sommerdagene.
– Dette prosjektet er del av en ny trend i overvannshåndtering, hvor ingeniører jobber på lag med naturen, fremfor mot den. Det er gøy å bidra med å utvikle revolusjonerende metoder som bryter preaksepterte ideer og løsninger vi har hatt i over 100år. Vi håper at pilotprosjektet kan skape grobunn for nytt tankesett og metoder, som attpåtil er billigere og dekker flere behov enn tidligere for fremtidens byer, avslutter Pedersen.