Foto: Stein Arild Iglebæk
Multiconsult har vært med fra starten og bidratt med konseptutvikling, strømningsanalyser, prosjektering betong og oppfølging av underleverandører.
– Anlegget er en pilot, og det er det første av sitt slag. Etter planen skal det settes ut fisk i september. Det skjer altså på det stedet der fylkesmannen var bekymret for oksygennivået i bunnvannet, sier daglig leder Svein Eivind Gilje til iLaks.
Prosjektet er finansiert ved hjelp av Innovasjon Norge og European Investment Fund (EIF).
Flåten skal produsere postsmolt til utsett i åpne merdlokaliteter med det formål å redusere produksjonstiden i disse. Postsmolt er betegnelse på en sjøvannstilpasset laks som har hatt en periode med tilvekst etter selve smoltifiseringen og dermed er større og mer robust i møte med patogener, blant annet parasitter som lakselus, i sjøen. Typisk vekt ved smoltifisering er 70–140 gram og vekt som postsmolt vil være 250–500 gram, avhengig av blant annet produksjonslogistikk og veksthastighet.
– Årlige direkte kostnader med avlusing av laks og ørret i sjøfase i Norge er om lag fem milliarder kroner, og tap som følge av dødelighet i forbindelse med infeksjoner og behandling betydelig høyere. Den etiske siden med utfordringen er også betydelig og Engesund ønsker med dette prosjektet å bidra til både økt fiskevelferd og reduserte kostnader for sin produksjon, sier rådgiver akvakultur Bjørn Arvid Ølmheim i seksjon AKVA Vest i Multiconsult.
Flåten er bygget på Stamsneset i Bergen og skal slepes og fortøyes på lokaliteten Ådnekvamme i Masfjorden i løpet av juli. Den vil forsynes med landstrøm for drift av prosessutstyr som pumper, trommelfilter, oksygen-seperatorer, kompressorer mm. Flåten har eget nødaggregat ved strømbrudd og alle vitale prosesser og vann-parametere blir overvåket av et system for fjerndrift, OxyGuard Pacific. Det meste av dette prosessutstyret er levert av Sterner AS.