Lanserte fersk rapport om Oslostudenten

Oslo som studieby

Anja Valseth og Jørgen Lingaas fra Multiconsult,og Marianne Rye Beck fra A-lab.

En fersk rapport om Oslostudenten gir verdifull innsikt i studentenes opplevelser og utfordringer, og fremhever både Oslos styrker og forbedringspotensial. På vegne av Oslo kommune har Multiconsult Norge og A-lab har kartlagt Oslo som studieby og rapporten ble presentert mandag.

Oslo kommune ønsker at byen skal bli en bedre og mer attraktiv studieby, og dette er bakgrunnen for at det er utarbeidet et nytt kunnskapsgrunnlag, som også omfatter en rapport fra SSB om registerdata om studentene. På et seminar 7. april ble rapporten «Oslostudenten» som er utarbeidet av Multiconsult og A-lab presentert for Oslo kommune, politikere, studenter, utdanningsinstitusjoner og andre interesserte. 

- Oslo er Norges største studentby og en by i stadig utvikling. Vi vil at byen vår skal være et sted hvor studentene trives, har gode boforhold, et rikt kulturliv og en infrastruktur som gjør hverdagen enklere. Vi ønsker også at studentene blir og får jobb i Oslo etter endt studietid. Nå har vi et oppdatert felles kunnskapsgrunnlag som gir oss bedre innsikt i studentenes behov og utfordringer. Med en sterkere forståelse av hva som trengs, kan vi skape et miljø som støtter både faglig utvikling og egen trivsel, sier Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring i Oslo.

Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring i Oslo.

I rapporten «Oslostudenten» er noen av funnene at Oslo har mange kvaliteter som studentby, med gode karrieremuligheter og et mangfoldig studentmiljø, men det er også utfordringer knyttet til høye levekostnader, en fragmentert studentkultur og varierende trivsel.

- Vi har gjennomført en større spørreundersøkelse som gir innsikt i  opplevelsen og bruken av Oslo på tvers av studentene, i tillegg til at vi har gjennomført et knippe fokusgruppeintervjuer som gir oss mer kjøtt på beinet og detaljer rundt opplevelsen av å være student i Oslo. Kombinasjonen av disse to metodene har gitt oss verdifull innsikt i hvordan Oslo oppleves, og hvilke faktorer som bidrar til trivsel og mistrivsel hos studentene. Og det er jo først når vi virkelig forstår hvor skoen trykker, at man kan utvikle tiltak som treffer på målene som er satt, sier Anja Valseth, rådgiver sosial bærekraft – miljøpsykolog i Multiconsult. 

Hovedfunn fra studien

  • Motivasjon for valg av Oslo: Studentenes valg av Oslo som studieby er i stor grad drevet av det faglige innholdet og karrieremuligheter etter endt studie. Nærhet til familie og venner er også en viktig faktor.
  • Prioriteringer: Studentene prioriterer å oppnå en grad, faglig fordypning og å bygge et profesjonelt nettverk.
  • Opplevelsen av Oslo: Byen beskrives som stor og full av muligheter, men også kostbar. Internasjonale studenter opplever Oslo som en trygg by, mens norske studenter rapporterer mindre trygghet.
  • Studentene i Oslo generelt trives generelt godt. Det finnes ingen felles studentkultur i Oslo, men flere subkulturer.
  • Studentenes økonomi: Økonomiske forhold påvirker studielivet i stor grad, og 70 % av studentene har en deltidsjobb.
  • Bolig og bosituasjon: Flertallet av studentene bor privat, og de som deler bolig med venner eller en samboer rapporterer best trivsel. Høye bokostnader og trange boforhold er blant de største utfordringene.
  • Bruk av Oslo: Studentenes oppholdssteder i Oslo er spredt over hele byen og ikke primært campusfasiliteter. Gange, T-bane og trikk er de mest brukte transportmidlene.

Les mer:

Kontakt oss

Ingrid Norén Bjørklund
Markedskontakt By- og områdeutvikling
+47 93812823
RingSend e-post