Anja Valseth og Jørgen Lingaas fra Multiconsult,og Marianne Rye Beck fra A-lab.
Oslo kommune ønsker at byen skal bli en bedre og mer attraktiv studieby, og dette er bakgrunnen for at det er utarbeidet et nytt kunnskapsgrunnlag, som også omfatter en rapport fra SSB om registerdata om studentene. På et seminar 7. april ble rapporten «Oslostudenten» som er utarbeidet av Multiconsult og A-lab presentert for Oslo kommune, politikere, studenter, utdanningsinstitusjoner og andre interesserte.
- Oslo er Norges største studentby og en by i stadig utvikling. Vi vil at byen vår skal være et sted hvor studentene trives, har gode boforhold, et rikt kulturliv og en infrastruktur som gjør hverdagen enklere. Vi ønsker også at studentene blir og får jobb i Oslo etter endt studietid. Nå har vi et oppdatert felles kunnskapsgrunnlag som gir oss bedre innsikt i studentenes behov og utfordringer. Med en sterkere forståelse av hva som trengs, kan vi skape et miljø som støtter både faglig utvikling og egen trivsel, sier Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring i Oslo.
Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring i Oslo.
I rapporten «Oslostudenten» er noen av funnene at Oslo har mange kvaliteter som studentby, med gode karrieremuligheter og et mangfoldig studentmiljø, men det er også utfordringer knyttet til høye levekostnader, en fragmentert studentkultur og varierende trivsel.
- Vi har gjennomført en større spørreundersøkelse som gir innsikt i opplevelsen og bruken av Oslo på tvers av studentene, i tillegg til at vi har gjennomført et knippe fokusgruppeintervjuer som gir oss mer kjøtt på beinet og detaljer rundt opplevelsen av å være student i Oslo. Kombinasjonen av disse to metodene har gitt oss verdifull innsikt i hvordan Oslo oppleves, og hvilke faktorer som bidrar til trivsel og mistrivsel hos studentene. Og det er jo først når vi virkelig forstår hvor skoen trykker, at man kan utvikle tiltak som treffer på målene som er satt, sier Anja Valseth, rådgiver sosial bærekraft – miljøpsykolog i Multiconsult.
Hovedfunn fra studien
Les mer: