Magne Ganz jobber som BIM-strateg i Multiconsult.
Foto: Multiconsult | Cato Mørk
Magne har i løpet av de ti årene han har jobbet i Multiconsult utmerket seg som en spydspiss innen BIM – både i sentrale og strategiske roller i flere store oppdrag. Han er i tillegg en sentral driver i en rekke BIM-relaterte utviklingsinitiativer. Med kompetanse innen både prosjektering og utvikling fungerer Magne ofte som et bindeledd som formidler ønsker fra fagmiljøene til utviklerne.
– Noen ganger kan jeg løse utfordringer selv, men ofte samarbeider jeg med softwareselskaper eller programvareutviklere, sier han.
Magne er verktøyansvarlig for Revit i Multiconsult, og har bidratt til å utvikle en rekke rutiner, add-ins og løsninger for å effektivisere og automatisere rutiner i Revit.
– Jeg kan hjelpe de ulike fagene med å identifisere hvor de kan jobbe smartere og bedre, og formidle til både interne og eksterne programmerere hva vi trenger i verktøylinja. Det bidrar til å sikre vår konkurransekraft. De fleste oppdragsgivere er ute etter best mulig resultat på kortest mulig tid, derfor er vi nødt til å jobbe effektivt, påpeker han.
Magne er også involvert i utviklingen av multiDoor, en digital løsning som forenkler prosessen fra planlegging til montering av elektromekaniske dører.
– Ideen har sitt utspring fra Multiconsults kontor i Bergen, og jeg har fungert som en link mellom miljøet der og våre folk på brukergrensesnittdesign og programmering. Fordi jeg har deltatt i så mange byggeprosjekter selv forstår jeg hva behovet er, og kan «oversette» det til programmeringsspråk, sier han.
Magne vokste opp i Groruddalen i Oslo, og på ungdomskolen pekte matematikk og fysikk seg ut som favorittfagene.
– Jeg er ikke så glad i å huske ting, jeg liker bedre å forstå sammenhenger. I oppveksten tilbrakte jeg sommerferiene i Vestfold, og ble tidlig fascinert av båter og sjøliv. Derfor søkte jeg på en utdannelse innen fly- og hurtigbåtteknikk i Bergen, men kom ikke inn. Da tenkte jeg at jeg fikk prøve meg innen bygg, og begynte på byggingeniørlinja ved Høgskolen i Oslo, forteller han.
Etter militæret flyttet Magne til Trondheim og sivilingeniørstudiet i konstruksjonsteknikk ved NTNU. Deretter fikk han jobb i Scandiaconsult, som etter hvert ble kjøpt opp av Rambøll. I 2011 begynte han i Virtual Design and Construction (VDC)-avdelingen i NCC, før han i 2015 kom til Multiconsults avdeling for Digital samhandling og Utvikling.
– Jeg tilhører seksjon utvikling, men tilbringer halvparten av tiden i oppdrag med oppgaver innen digital samhandling, arbeids- og dataflyt. Det prosjektet jeg har jobbet desidert mest med siden 2017 er Fornebubanen, og tidsfordelingen mellom oppdrag og utvikling fungerer ekstremt bra, forteller han.
En viktig oppgave for Avdeling for Digital samhandling og Utvikling er å etablere plattformer som er nødvendige for å løse oppdragene.
– Prosjekt Fornebubanen har for eksempel seks plattformer som gjør ulike ting, og vår oppgave er å sørge for at data flyter mellom dem slik at de kan spille sammen. Vi har lært ekstremt mye i dette oppdraget som vi tar med oss videre, sier Magne.
Selv om han har en variert hverdag på jobb, er alt Magne gjør knyttet til BIM.
– Det er kjernen, og så prøver vi å lage kjeder av software som jobber sammen basert på all teknologien som finnes rundt, som skanning, droneflyging, innmålingsdata, kartdata og så videre, sier han.
Magne er en pådriver for bruk av visuell programmering generelt og Dynamo spesielt, og har bidratt til store besparelser i oppdrag gjennom å utvikle script og add-ins for å automatisere og effektivisere arbeidsprosesser. Han har også gjort seg bemerket både internt og eksternt gjennom sitt arbeid med å utvikle løsning på digital tvilling, som er et virtuelt duplikat av et fysisk bygg.
– En digital tvilling knytter sanntids- og sensordata fra bygget inn mot BIM, noe som kan gi store gevinster, sier han.
For å dokumentere dette er Multiconsult i en prosess med eieren av lokalene til hovedkontoret på Skøyen i Oslo.
– Vi har de faglige musklene som gjør at vi kan gå foran, og våre eksperter innen reality capture har skannet hele bygget. Nå er vi nesten ferdige med å lage en geometrisk riktig modell, og neste steg er å snakke med driftspersonalet for å finne ut hvor skoen trykker og hvilke utfordringer vi kan løse, forklarer han.
Magne bor i Drammen sammen med kona, som også er sivilingeniør, og deres to døtre på 16 og 18 år. På fritiden har vindsurfing vært en lidenskap siden barndommen.
– For noen år siden gikk jeg over til wingfoiling, hvor jeg står på et brett påmontert en hydrofoil, som gir fremdrift til vingen, forklarer han.
På ungdomsskolen begynte Magne å spille gitar, sterkt inspirert av grunge-musikken på 1990-tallet. Vinteren 2023 så bandet BIM-pønk-MC dagens lys i prosjektkontoret til Fornebubanen på Lysaker. Bandnavnet er et ordspill på Bomfunk MC, den finske hip hop-gruppa som rundt årtusenskiftet herjet hitlistene med låten «Freestyler».
– Bandet består av medarbeidere fra Multiconsult og COWI, og vi spiller både interne og eksterne konserter. Vi spilte blant annet på John Dee under Byggebransjens musikkfestival. Stemningen på konsertene går i taket når vi drar i gang pønkecoverversjoner av låter som «Fångad av en stormvind» og «Let it Go» fra Disneys «Frozen», forteller han.
Magne er en ettertraktet foredragsholder, og er opptatt av å spre og dele kunnskap både internt og eksternt gjennom ulike kanaler.
– For tre år siden begynte jeg å legge ut innlegg på LinkedIn, og det morsomme der er at jo smalere temaet er, jo mer blir det delt. I fjor høst la jeg ut et Dynamo-script jeg laget til Revit som til nå har mer enn 25.000 visninger – rene nerdefesten!